Skip navigation
Events
Expected from 14 December 2024
From 19:00 until 20:00

Museum aan de A: Groninger dichters

Pittig Gekruid ontvangt Groninger dichters

Roshano Dewnarain gaat in gesprek met Groninger debutanten, dichters die onlangs hun eerste bundel uitbrachten. Hij praat met ze over hoe de bundels zijn ontstaan.

Richard Nobbe

Charlton Marcos

Sacha Landkroon

Charles Goudsmit


Richard Nobe

In 'Waar iemand woont' schalt een taal die onze wereld onverbiddelijk de verwoesting intrekt. Een megalomane autist luidt met ratelende profetieën de eindtijd in. Uit de apocalyps ontstaat een thuis voor treurige heiligen, een ongenaakbaar landschap, een schier eindeloze, diepgrauwe zee en een pathetische god. Talen worden met elkaar verhaspeld tot er een nieuwe wereld ontstaat, een wereld die even gruwelijk als bezwerend is. Richard Nobbe (1993) is dichter en (radio)columnist, was stadsdichter van de gemeente Oldambt, heeft meermaals gepubliceerd in Op Ruwe Planken, toerde rond met de Poëziebus, maakte theater, stond in de finale van het NK Poetry Slam en viel twee keer in de prijzen bij Write Now!. Waar iemand woont is zijn debuut.

Charlton Marcos

Afgelopen zaterdag 17 augustus werd de dichtbundel Kanga-12 van Charlton G. Marcos gepresenteerd in ‘s-Hertogenbosch.

De bundel wordt ingeleid door Lodewijk Dros, de auteur van Tula; een beeld van de slavernij (Gorredijk, 2023) en door Elvis Tromp, die enkele illustraties in de dichtbundel verzorgde. Tevens zijn de redes opgenomen die premier Rutte, koning Willem-Alexander en staatssecretaris Van Huffelen uitspraken voor het aanbieden van excuses voor het leed dat het slavernijverleden had aangericht. De uitwerking ervan speelt in menig gedicht een rol van van belang.


Sacha Landkroon

Op 15 november presenteert Sacha Landkroon zijn nieuwe gedichtenbundel Dichter bij Toen in café De Sleutel. De bundel telt 42 gedichten die de voormalig huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen heeft geschreven bij historische foto’s van het karakteristieke A-kwartier, gelegen binnen de Diepenring van de Groninger binnenstad.

De foto’s voor de bundel werden geselecteerd door grafisch vormgever en fotograaf Han Santing, bewoner van het A-kwartier, en geven tezamen een inkijkje in de rijke geschiedenis van de buurt, waar decennialang vissers en venters, hoeren en heren naast elkaar leefden.

Sinds 2013, toen hij huisdichter van het A-Kwartier werd, publiceerde Sacha Landkroon driemaandelijks een verhalend gedicht bij een foto in de A-krant, zowel gebruikmakend van zijn historische kennis als spelend met zijn fantasie.

Charles Goudsmit

"'De pijn van de wind’ is een bijzonder werk, waarin het verleden en het heden voortdurend met elkaar in dialoog zijn. De mooie en rake beelden maken de vreugde en het verlies van ballingschap schrijnend voelbaar. Dit werk is een verrijking van de Afro-Aziatische literatuur en erfenis." – Vamba Sherif (schrijver, essayist, film- en boekrecensent)

In ‘De pijn van de wind' beziet de wind de loop van het leven in gedichten. Van de vroedvrouw die de vrijheid herkent in het kind, tot de schepen in de havens die ooit naar het Oosten voeren en verderf brachten. Over de heimwee van de moeder, en de dichter die verliefd wordt op een koe. Over pepers die samen een koor vormen met de groenten en de knoflook, met boven de wok de ogen van moeder die haar zoon een levensles geeft.

In de gedichten klinkt duidelijk de unieke stem van Charles Goudsmit. Van de warmte, geuren en kleuren van het Oosten, tot de sneeuw op het land in het Westen. Het zijn gedichten over het heden, het verleden en de wereld waarin de dichter leeft.